OUH! RULE OF THIRD !

Bagi yang dah pro memang dah tau laa kan apa istilah "rule of third" nih..tapi bagi aku yang masih bertatih ni time ni laa aku nak belajar unsur-unsur yang macam ni..baru jek tadi kat kolej dapat pahamkan natang nih..Rule of third ni selalu digunakan dalam profession fotographer..ia juga berguna bagi korang untuk mengetahui unsur shot yang menarik dalam penggambaran..so bagi yang suka berangan dengan telefon bimbit kamera dan ambik gambar statik dengan kamera berdepan dengan muka serta memperlihatkan wajah yang ala-ala cute/ketat apa salahnya korang turut selitkan unsur Rule of Third ni dalam gambar yang korang nak snap..


Apa itu "Rule Of Third"??

Rule of Third adalah peraturan komposisi praktikal dalam seni visual seperti lukisan, fotografi dan rekaan. ia menyatakan bahawa gambar harus dibayangkan sebagai dibahagi menjadi sembilan bagian yang sama. seperti yang berikut :-

frame "rule of third"



contoh gambar-gambar yang menggunakan konsep "rule of third" :-


kesimpulannya di sini ialah..rule of third bukan sahaja boleh digunakan ketika mengambil gambar..korang juga boleh praktikkan dalam rekaan atau pon tatasusunan blog korang agar seimbang..seimbang bukan bermaksud gambar perlu ada kat bahagian tengah..macam gambar kat atas tu..diorang tak snap pon tengah-tengah..tapi diorang seimbang kan gambar tu dengan menggunakan unsur "rule of third".