CARA MEMBUAT BLOG

Tutorial ini khas bagi pengguna baru yang ingin membuat blog (yang dah pakar pergi tengok entry lain yee :D)

Bagi blogger memang laa dah tau benda nih..ala kacang jek dalam fikiran diorang..bagi beginner yang baru nak melangkah ke dunia blog mungkin diorang akan terpinga-pinga dengan persekitaran antara muka blog..

Platform yang popular digunakan untuk membuat blog adalah Wordpress dan Blogspot. kelebihan wordpress mempunyai kelebihan yang lebih baik berbanding blogspot. namun pengguna baru mungkin akan berasa kekok untuk terus menggunakan Wordpress. jadi tutorial kali ini aku akan menerangkan langkah-langkah mudah untuk mencipta sebuah blogspot memandangkan ianya sebuah platform yang mesra pengguna baru :D


2)Klik Create A blog




4)Create kan akaun Google yang baru.




5) Setelah semua maklumat yang diperlukan di tempat kosong telah diisi korang perlu klik "continue" jika terdapat kesalahan teks berwarna merah akan kelihatan di kawasan yang salah. kadang kala korang mungkin akan ditanya nombor telefon bimbit untuk penghantaran mesej VERIFICATION. jangan risau blogspot tak suka main spam kat no telefon korang :D



6) dan seterusnya langkah memilih template blog atau antaramuka blog yang akan korang gunakan. Template yang korang pilih boleh diubah suai mengikut citarasa korang. korang boleh ubahsuai kelebaran. skema warna serta latarbelakang blog tersebut.




7) Dan akhir sekali siaplah blog korang. langkah seterusnya ialah membuat posting. iaitu luahan hati korang :D. mahupun maklumat yang ingin disampaikan dalam blog korang. contohnya macam kat bawah ni.




8) Dan setelah siap berceloteh menaip kat situ seterusnya klik sahaja "Publish Post". dan klik kan view post untuk melihat karangan yang telah korang buat tadi :D



9) untuk mengubahsuai template korang tadi pergi ke Dashboard >> Design >> Template Designer. editlah ikut citarasa korang nak cantikkan template tu macam mana. bagi yang dah tahu selok belok coding html/css/xml korang juga boleh edit template tersebut di tab Edit Html.



p/s : sebarang pertanyaan boleh ditinggalkan di ruangan komen..