ouhh MAC LEOPARD!





~MACBOOK ORI~

pernah tak korang berangan nak pakai notebook Apple??woahh usah berangan laa..bukan senang nak beli notebook jenis2 Apple nih..kalau korang dah beli pon korang mesti kekok punye nak pakai..interface for sure gila babas punye canggih..system tak yah cakap..aku minat sangat dekstop dorang..kemas jek..aplikasi dekstop dorang cukup berkesan nak save ruang ngan menampakkan kekemasan..

aku pernah tengok MAC Apple depan mate aku sendiri..fuhhh! betol-betol mengujakan lahhhh..die punye padatttt! mak ai..korang try laa tgok sendiri..bukak Google..hahaha..walaupon tak mampu nak miliki notebook Apple, pakai aplikasi dorang pon dah cukop..berbekalkan window 7 ultimate aku..aku ubahsuai sikit-sikit ke rupa MAC..

masalah window 7 nih ialah kite takleh suke2 nak install theme cam kat window XP..kat window 7 kene patch dulu baru korang leh gune theme tu..korang taip jek kat google "universal theme patcher"..agak berisiko laa kalau tak menjadi..so kene ready backup awal2..then theme pon bukan senang nak cari..pandai-pandai korang laa nak korek2 google tu sampai dapat..

paling aku minat sekali taskbar Apple..walaupon agak rumit nak gune..tapi cam best pulak bile ade logo Apple kat taskbar tuh.. :D..so bahagian taksbar lak aku gune "finderbar 1.5"..try carik kat google gak..semua link aku dah lupe..XD

bahagian ikon pulak aku gune Icon Packager dari Stardock..dah install korang cari laa pulak pakej ikon MAC..setiap software mesti laa nak kene bayar kan??haa takkan tak biase pulak..cari jek crack die..senang..:D

then ikon-ikon besar kat dekstop tu aku gune dekslet dari "avedesk"..korang leh ubah ikon yang korang nak guna dan tukar saiz dan posisi sesuka hati korang..

then internet browser pulak aku gune SAFARI..seriously cantik interface die..try laa install..official untuk Apple :D

pastu ikon-ikon kat bawah 2 aku gune ObjectDock dari "Stardock" gak..setting laa ikot pe yang korang suke..then aku gabungkan pulak dengan software "StandAloneStack"..ha baru macam MAC sikit..hahaha..takpela tak dapat pakai MAC pon tukar interface pon jaaadiiikk laaa...hahaha..kat bawah ni screenshot dari dekstop aku..