Intense Debate Vs Disqus??

aku pun tak tahu laa ape beza nye intense debat ngan disqus ni..tapi ape yang pasti aku baru jek tukar disqus ke intense debate..yang ketara aku nampak kat intense debate ni ialah user frenly..memang senang nak install mende alah nih..siap bagi guide penuh lagi..tak macam disquss..agak pening sikit aku nak paham..

selain tu jugak intense debate aku dengar load time die ringan sikit dari disquss..mungkin dari segi javascript diorang kot..maybe..lagipon ramai kan yang guna intense debate dari disquss..kalau dari segi interface tu aku rase memang disquss lagi cool kot..tapi dari segi functioning untuk blog korang..more prefer intense debate..

tapi ape pon kedua-dua sistem komen menyediakan servis yang sama seperti :

  • Comment Threading
  • Comment Tracking
  • Comment Ranking/Rating
  • Posting to Twitter
  • Commenter User Profile
  • e-mail Replies
  • Comment Spam blocking
  • FriendFeed integration
jadi terpulang la kat korang nak guna yang mana satu..nak yang cantek interface ambik disquss..tapi load time berat sikit..nak yang user friendly guna intense debate..pilih la dengan bijak..

*comment aku kat disquss semua dah xde kat blog ni..(T_T)